Nou laten we eerst maar een kijken wie kaasfondue ooit bedacht heeft en dan gaan we daarna uitleggen hoe je het helemaal zelf kan maken. Het zijn weer die Zwitsers die deze kaasvariant hebben bedacht. En niet omdat het lekker was nee uit pure noodzaak.
Zoals de meeste wel weten komt fondue van het Franse woord Fondre, dat niets meer dan smelten in het Frans betekent. De kazen die de Zwitsers in de zomermaanden maakten waren de winter erop verouderd en onverteerbaar geworden. Uit pure armoede werd deze kaas vervolgens verdunt door er melk aan toe te voegen. Zo ontstond een soort van kaasbrei. Diverse etenswaren, zoals aardappelen, groente en droog brood, werden in deze kaasbrei gedoopt.
Een lange tijd daarna steeg de welvaart en de bewaartechnieken van kaas zodat de zelfgemaakte kaasbrei (kaassoep) snel werd vergeten.
Pas vele jaren later, rond de jaren 60 werd opnieuw het verwarmen van kazen geïntroduceerd. De enorme diversiteit en kwaliteit van de kazen zorgde ervoor dat kaasfondue een luxe werd. Men deed stukjes stokbrood aan een prikker en haalde deze door de gesmolten kaas. Al snel werd ook witte wijn toegevoegd aan de kaasfondue. Toen werd het helemaal een feest.
Er werden verschillende varianten bedacht en diverse ingrediënten toegevoegd zoals peper, knoflook, nootmuskaat en kirsch. In het Duitstalige deel van Zwitserland gebruikt men meestal Emmentaler kaas terwijl juist in het Franstalige deel van Zwitserland weer veel meer Gruyère wordt gebruikt.
En als we allemaal klaar zijn en de bodem van de pan in zicht komt dan wordt er gevochten om het laatste laagje gekarameliseerde kaas. Zo lekker!
De Nederlanders pakken meestal de wat ‘veiligere‘ kaasfondue gemaakt met Goudse Kaas. En de Belgen vervangen de witte wijn juist weer door een echt Belgisch biertje en de Comté kaas.
Probeer gewoon eens zelf een beetje te experimenteren, vaak ontstaan dan de lekkerste varianten.
De echte kaasfondue liefhebbers kunnen een speciale kaasfondueset kopen. Deze sets zijn speciaal ontwikkeld om de beste kaasfondue te serveren.
De pan is meestal van geëmailleerde gietijzer.
De fonduepan rust op een onderstel waar een gelbrander de pan warm houdt.
Maar wat is een goede kaasfondue? Er zijn diverse kant-en-klare kaasfondues die zo kunnen worden opgewarmd.
De beste zijn dan ook wel de Zwitserse merken uiteraard.
Maar het leukste is natuurlijk om het helemaal zelf te maken. Klik hier voor het recept.