Welke wijn bij welke kaas?

Kaas en wijn, net zo’n mooie combinatie als kaas en bier. Maar nu gaan we het hebben over welke kaas goed en lekker past bij welke wijn. Zo herkennen we onze klassiekers meteen, zoals rode wijn en franse kaas. Of ook wel de oude port en de oude kaas. 

Maar welke wijn kaas combinaties kunnen wij je nog meer aanraden?

Een volle rode wijn zoals Syrah, Tempranillo of Chianti is heerlijk bij Gruyère, Manchego of bij onze ‘ouwe grijze’. Gruyère is een Zwitserse romige kaas met een pikant tintje. De kaas komt uit het gelijknamige stadje Gruyère in Zwitserland. De Manchego kennen we als een echte Spaanse schapenkaas uit de provincie La Mancha. Hij heeft een nootachtige smaak.

Onze ‘ouwe grijze’ is een van onze best sellers onder de kazen. Hij is heerlijk romig en vol van smaak maar huist niet te zout. Als je deze nog niet hebt geproefd… ai…. Snel doen!

Friss witte wijnen, ja we denken dan ook gelijk aan een heerlijk terrasje in de zon, maar dat even terzijde. Bij frisse witte wijnen zoals een mooie witte uit de Elzas of een Grüner Veltliner ben je haast verplicht het kaasfondue set uit de kast te halen. De kazen die in een goede kaasfondue moeten terugkomen zijn toch wel Emmentaler, Gruyère maar ook onze Boeren kaas.  Emmentaler is nog zo’n Zwitserse kaas die een ietwat  nootachtige maar wel zoetig smaak heeft. Uiteraard kun je bij ons ook de door ons als beste gekozen kant en klare kaasfondue kopen.

De ietwat met een zuurtje bedekte witte wijnen als Sauvignon of Chenin Blanc kun je perfect combineren met een geitenkaasje. Wij hebben vele soorten geitenkaas in ons assortiment. Vooral die Hollandse blauwader geitenkaas. Onze echte favoriet. Deze kaas wordt gemaakt Noord-Brabantse en heeft een volle, pittige smaak. Het is een echte Nederlandse biologische kaas.

Steeds meer mensen verkiezen geitenkaas boven koeienkaas. Dat zien wij ook bij ons aan de kraam. Vandaar dat wij heel veel soorten kunnen aanbieden. Geitenkaas is net als koeienkaas verkrijgbaar van jong en vers (zacht en smeerbaar) tot oud (zelfs als brokkelkaas). De meest verkochte soort is de smeerbare, gewoon omdat deze goed is te verwerken op broodjes en toast. Vergeet niet dat drupje honing erbij te doen. Mjammie.

Maar ook geitenbrie en geitencamembert die volgens traditioneel recept worden bereid. Deze smaak is iets heftiger en pikanter dan de gewone geitenkaas. En toegegeven, deze variant is wel wat vetter, maar ach, genieten moet ook kunnen. Bij geitenbrie of geitencamembert kan een stevige volle rode wijn (Barolo, Malbec, of Shiraz!) gedronken worden, maar denk ook aan de volle witte Chardonnay.

Bij Franse kazen pakken we snel ook een Franse wijn. Maar dat wil niet zeggen dat je bij die lekker Franse Camembert geen Italiaanse wijn kan drinken. Wisten jullie trouwens dat Frankrijk maar liefst 360 soorten kaas fabriceert. Bij ons is morbier, roquefort en comté erg populair. Probeer ze eens. Morbier herken je aan de donkere aslaag in de kaas, roquefort aan zijn schimmels en comté is voor de Fransen net zoals Goudse kaas voor de Hollanders.

Binnenkort willen wij onze website uitbreiden met diverse recepten en zullen ook al onze kaassoorten worden benoemd. 

I say cheese!